Bezoek aan Boerin Agnes in Gasselternijveen op 30 mei 2023

De KBO leden hebben een bezoek gebracht aan Boerin Agnes (ook wel bekend van het programma “Boer zoekt vrouw”). Haar boer zat daar niet bij, zij heeft later haar huidige man op maar 20 km afstand van huis ontmoet. Ze trouwden, namen de boerderij over en hebben 3 kinderen. Haar keus voor het boerenleven kwam nadat ze een tijdje bij haar ouders verbleef om zich te oriënteren op de toekomst. Daar leerde ze van haar moeder de kneepjes van het vak en ongemerkt werd de boerderij haar passie.
Na moeilijke tijden i.v.m. vergunningen en steeds weer veranderende regelgeving hebben zij nu 150 koeien op stal, het nodige jongvee en de pas geboren kalfjes..
Als meisje van 8 jaar kreeg ze in een zomervakantie de zorg voor een kalfje dat te klein leek om te overleven, ze noemde het Zwartje. Met haar dagelijkse verzorging groeide het kalfje op en moest uiteindelijk mee met de veehandelaar. Ze wilde mee om tot het eind bij het kalfje te zijn. Nu gaat ze nog regelmatig met de koeien mee als ze naar het slachthuis gaan. En al hun koeien heten Zwartje, dus Zwartje 1 etc,
Tijdens de rondleiding over het bedrijf zagen we de moderne melkmachine, waar de koeien op eigen initiatief in kunnen gaan en volledig automatisch worden gemolken. Ook maken ze gebruik van een robot voor het afvoeren van de mest. De robot schuift de mest achter de koeien weg in de onder de stal gelegen gierput.
Inmiddels heeft boerin Agnes ook een advocaatproeverij en -verkoop overgenomen en maakt nu zelf “roomkaatje”, een advocaat van 6% op romige basis in 5 smaken: naturel, likeur 43, amaretto, hazelnoot en boerenjongens.
Al met al een geslaagde middag en het “Drentse roomkaatje” is zeker aan te bevelen!